Umenie varenia
Dnes už nikto nevarí pre život vedome. Potraviny a ich úpravy dnes, len uspokojujú naše zmysly. Sú pokrmy krásne a chutné. Ale stačí to? Určite nie. Dnes ostalo len torzo skutočného umenia variť. Môžeme to ale zmeniť. Je na každom z nás ako budeme variť, či vedome pre život, alebo len na oko a na chuť. Môžeme sa naučiť používať najväčšiu materiálnu silu, ktorú máme k dispozícii. Silu umenia varenia. Máme možnosť povýšiť človeka primitívneho, konzumného, na človeka múdreho a slobodného. My musíme v prvom rade žiť. K tomu ale potrebujeme, aby náš organizmus správne fungoval a k tomu potrebujeme vedieť variť nie pre chuť, ale pre život. Spojíme si aj rôzne techniky varenia so zdravotným stavom a ich odrazom na psychike. Dozvieme sa, čo určite nesmie chýbať na vašom tanieri, ako využívať potraviny na bežný chod organizmu a ako tie isté potraviny môžeme využiť na liečenie, regeneráciu organizmu, či prečistenie krvi.
Niekto skĺzne do vzorca, kde jedlom nahrádza prázdno vo svojom živote. A potom si povie, že keď sa mu v živote nedarí, tak sa aspoň dobre naje. Ale my musíme žiť. Ak sa viac rokov snažíme o zmenu jedálnička, tak by sme potom už nemali myslieť na to, čo budeme jesť, či je to dostatočne pestré a podobne. Toto by malo byť v rebríčku nášho záujmu v živote až na 3. či 4. mieste, lebo po nás sa chce predovšetkým, aby sme žili. Ak myslíme aj po rokoch v prvom rade na jedlo, tak sme mimo života. Skončili sme v slepej uličke.
Čo určite nesmie chýbať na vašom tanieri denne, je zelenina. Predtým ako si ju začneme pripravovať, si musíme uvedomiť v akom sme stave a podľa toho zvoliť techniku varenia, poprípade ju jesť bez úpravy. Surová zelenina dodáva vitálnosť, zrýchľuje naše myslenie a jednanie. Ak sme rýchly typ, ktorý má hlavu plnú myšlienok a sme rovnako rýchly typ aj v konaní, v porovnaní s okolím, tak pre nás je surová zelenina nevhodná. Pri jej častom jedení, by sme boli stále vpredu, vedeli by sme skôr slovo, ktoré chce niekto povedať, predbiehali by sme ich a dokončovali za nich vety, lebo by sme boli netrpezliví a videlo by sa nám to zdĺhavé. Pre naše okolie, by sme sa mohli stať nepríjemnými a nemuseli by sme si to ani uvedomiť.
V prípade ale, že ste pomalší typ, ktorý sa nevie k niečomu rozhýbať, je pre vás surová zelenina vhodná až žiadúca. Aj tu však hrozí riziko z nadmerného používania. Časom sa môžeme stať až extrémne precitlivelými, alebo pravým opakom. Začnú nám unikať detaily, pôjdeme slepo za svojím cieľom a ani nezbadáme, že by sme tým ubližovali. Dochádza aj k preťažovaniu obličiek a močového mechúra. Za nadmerné sa považuje viac ako stredná miska surovej zeleniny denne. Molekuly zeleniny sú chránené celulózou a telo tak musí strojnásobiť snahu, aby dokázalo využiť živiny oproti varenej zelenine, kde sa vláknina narúša varom a teplom.
Druhy prípravy zeleniny:
Za bežne varenú zeleninu z pohľadu dĺžky varenia, považujeme zeleninu, ktorú budeme variť 15-30 minút.
Týmto druhom prípravy dodáme telu energiu na cca 2 hodiny.
Upokojuje myseľ, lepšie sa vstrebávajú živiny. Zeleninu máme od toho, aby nám dávala zložité cukry, ktoré sa uvoľňujú len varením a nie, aby sme z nej čerpali vitamíny a minerály ako si väčšina nesprávne myslí. K tomu máme iné druhy potravín. Ak máme nepokojnú myseľ, tak by sme mali jesť varenú zeleninu minimálne 2x denne a z toho určite 1 krát ako posledné jedlo. Takýmto spôsobom varenú zeleninu ešte nepovažujeme za liečebnú, ale využívame ju na bežný chod organizmu. Ako bonus, môžeme získať malú vytrvalosť.
Za dlhodobo varenú zeleninu z pohľadu dĺžky varenia považujeme zeleninu, ktorú varíme 30 až 120 minút. Nie je problém ju variť aj niekoľko hodín, ak chceme riešiť konkrétny problém.
Ak ju varíme niekoľko hodín, vylúči sa z nej neskutočné množstvo zložitých cukrov a takto varená zelenina má liečebné účinky. Dochádza k regenerácii organizmu, hĺbkovo čistí krv, spracováva tuky. Dlhodobo varená zelenina dodáva telu energiu na 4-6 hodín. Má to však jednu podmienku. Nesmie byť zaťažená ani kvapkou tuku. Keď do nej pridáme tuk, tak zložité cukry sa využijú na spracovanie tukov a nezostane už energia na regeneráciu. Ak chceme regenerovať, mali by sme dlhodobo varenú zeleninu jesť minimálne 2 x denne, najlepšie ráno a večer. Keď to preženieme a budeme dlhodobo jesť nadmerné množstvo varenej zeleniny, bude to viesť až k lenivosti, k nechuti k činnostiam a pod.
Ďalšou zložkou potravy, ktorá nesmie chýbať sú obilniny. Hneď na začiatku si musíme povedať, že naklíčené obilniny nepoužívame, lebo sú pre nás neprirodzené a obsahujú obrovské množstvo enzýmov, ktoré nie sú vhodné a zaťažujú tráviaci trakt. Príroda ak niečo naklíči, tak nemá vôbec v úmysle, aby sme to v takomto nedokonalom stave použili. Príroda počíta ešte s dozretím a s tým, že časť sa vráti do zeme, aby bola ďalšia úroda. Módne vplyvy však hovoria niečo iné.
Ideálne pre nás, je obilie varené s troškou soli
Pomáha človeku uvedomiť si samého seba v živote. Takéto obilie nestratilo svoju identitu a aj po tisíckach rokov je také isté. V dnešnej dobe človek, ktorý nemá psychológa, nie je normálny…Je to dané tým, že strácame svoju identitu, svoj zmysel života. Vlákninu nerozbijeme inak, len varom a vo vláknine sú pre nás veľmi dôležité prvky pre zdravý chod organizmu. Bez vlákniny nebude naše hrubé črevo fungovať ako má, bude sa zanášať, nestrávené zvyšky z potravy budú podliehať hnilobnému procesu a skôr či neskôr príde problém. Odhaduje sa, že priemerný 40 ročný Európan, s váhou 80 kg, má v hrubom čreve cca 8 kg exkrementov, ktoré tam nemajú čo robiť. Niektoré „kúsky“ majú aj 10 rokov. V dnešnej konzumnej strave nie je ani gram vlákniny, alebo je tak spracovaná, že je pre organizmus nevyužiteľná. Dnes sa ponúkajú len dva druhy stravy a to múka vo forme sušienok, koláčikov, chleba, pečiva,cestovín a podobne. A živočíšne bielkoviny ako mäso, mäsové výrobky a mliečne výrobky. O to väčší význam má zaradenie obilnín do jedálnička, kde vláknina v hrubom čreve funguje ako kefa.
Riziko nadmerného množstva obilnín spočíva v tom, že budeme neznášanliví u ostatných a vo vytváraní dogmy, čo je už len krok od sektárstva. Nadmerné množstvo je 3-4 x denne. Zmyslom prirodzenej stravy nie je oddeľovanie sa od ostatných, robiť sa lepšími len preto, že inak jeme, ale naopak, zmyslom je znášanlivosť so svojím okolím a s ostatnými ľuďmi.
Strukoviny nám pomáhajú vytvárať hormonálnu rovnováhu. Sú stavebným kameňom hormónov. Ak by ich človek konzumoval v dostatočnom množstve, tak problémy s menopauzou u žien a podobným obdobím u mužov by nepoznal.
Pri živote je podstatné ako sme si ho dokázali užiť a nie ako dlho sme tu boli. Tento uhol pohľadu je podstatný.
Strukoviny nám pomáhajú vylaďovať funkciu orgánov a tvoria predpoklady, aby sme si vyčistili osobnosť od nesprávnych hodnôt, čo samozrejme predpokladá vedomú prácu na psychike.
Nadmerné množstvo strukovín má tiež negatívnu stránku a tou je neschopnosť meniť sa, uzatváranie sa do seba a prechod k sebadeštrukcii. Predávkovanie by hrozilo, ak by ste ich konzumovali pol roka v kuse, od rána do večera.
Konzumácia mäsa prináša psychickú a fyzickú silu, vytvára predpoklady na prekonávanie prekážok a státie si za svojim. Pôvodné nejedenie mäsa, bolo duchovného charakteru, nie ako niektoré smery, ktoré ho vo výžive odmietajú zo zdravotného hľadiska. Samozrejme, že má dopad na psychiku ako aj všetky ostatné potraviny, lebo okrem živín obsiahnutých v mäse, prijímame aj vlastnosti toho zvieraťa.
Ak sme dominantný typ a dokážeme sa presadiť, tak mäso v podstate nepotrebujeme. Je tu riziko, ktoré pri nadmernom užívaní mäsa, môže viesť k prehnanej agresivite.
Naopak, ak sa neviete presadiť, neviete povedať nie, necháte sa urážať, len aby ste nešli do konfliktu, tak potom mäso potrebujete. Paradoxne ho môžete aj podvedome odmietať a vyhýbať sa mu, ale práve vy mäso potrebujete, aby ste mali pohodovejší život. Stačí ho jesť raz za týždeň tepelne upravené.
Ak to budete s mäsom preháňať, tvoríte si predpoklady k tomu, že sa budete presadzovať na úkor iných ľudí, začnete bojovať so svojím okolím alebo sami so sebou, budete agresívnejší. Obzvlášť nevhodná kombinácia, je kombinácia mäsa s cukrom alebo s ovocím. Pre telo je to jed. Mäso konzumujeme jedine a výhradne so zeleninou a to v pomere 1:2, čo znamená, že musíte skonzumovať dvakrát toľko zeleniny ako mäsa, aby sa plne využila jeho hodnota a aby vám nestrávené zvyšky nerobili problémy v hrubom čreve.
Na fyzickej úrovni preťažovanie organizmu mäsom sa prejaví únavou, lenivosťou, držaním sa zabehnutých zvyklostí, pretože nebudete schopní v živote niečo meniť. A to vám určite neprospeje vo vzťahoch, lebo hodnota vzťahu nie je v presadzovaní svojho za každú cenu, ale že sa dokážete pozrieť očami toho druhého.
Surové ovocie zlepšuje náladu, dodáva okamžitú energiu, zlepšuje okamžitú pamäť. Ak vám toto nechýba, tak ovocie vôbec nepotrebujete. Ak to budete s ovocím preháňať, tak sa dostanete za túto hranicu a bude sa vám zhoršovať pamäť a budete agresívnejší. Ak ste agresívni, vždy je dôvod v nás, v našom vnútri, aj keď vás myseľ presvedčí, že ste mali na to právo. Ovocie zaraďujeme sezónne a čo rastie v okolí. Ovocie zo zahraničia má za sebou 40 postrekov a z toho 10 hormonálnych. Dnes je ovocie tak šľachtené, že ho môžete považovať za nádoby na cukor. Ak si dáte surové ovocie, tak by ste si nemali čistiť zuby, lebo po zjedení ovocia, ovocné kyseliny sklovinu naleptávajú a použitím kefky si ju obrúsite. Môžete si ústa vypláchnuť slanou vodou. Namiesto žuvačky môžete použiť na dezinfekciu klinček alebo aníz. Pozor, na zubné pasty s fluórom. Fluór je vlastne jed, ktorý sa dostáva do krvného obehu a to nemusíte pastu ani prehltnúť. Okrem iného, oslabuje vôľu. Vyberajte si zubné pasty bez fluóru, alebo si ju pripravte doma, zmiešaním škorice a soli. Pridávanie fluóru do zubných pást je napr. vo Švédsku zakázané.
Tepelne spracované ovocie má menej ovocných kyselín, rozpúšťa tukové usadeniny, vytvára psychickú pohodu a stávame sa pružnejšími. Najideálnejšie je sušené ovocie, bez pridaného cukru.
Ak si robíte koláč z múky a ovocia, tak na 1 diel múky dávame 3 diely ovocia.
Nadmerné množstvo ovocia môže spôsobiť uvoľnenejšie mravy a nemusí sa nám chcieť doťahovať veci do konca.
Je dôležité a potrebné používať pri varení soľ a korenie. Nenechajte sa pomýliť niektorými smermi v zdravej výžive, ktoré tvrdia, že nemáte soliť a koreniť, aby ste si vychutnali prírodnú chuť zeleniny, pretože bez toho budú orgány vyhasínať a slabnúť a nakoniec, vyhasnete aj vy. Nič vás nebude baviť. Koreniacim zmesiam sa vyhýbame. Čím viac druhov korenia v koreniacej zmesi, tým viac nám jedlo ochutí rovnako. Preto využívame jednotlivé druhy korenia. Pri nedostatku korenia sa stávame obeťou, máme pocit, že všetko a všetci sú proti nám. Sme plačliví a sťažujeme sa na život. V konečnej fáze to spôsobí vyhasnutie.
Používaním korenia budeme viac fyzicky aj psychicky aktívni. Ak nepoužijeme korenie, tak budeme vyhasínať. Orgány budú mať dosť živín, ale budú slabnúť. Vyhasnutie sa prejaví ako nechuť k životu, nič nás nebude baviť. Korenie nám dáva možnosť vidieť viac za roh. Budete komunikatívni. Mali by ste ho používať pri varení – ale jednotlivé druhy korenia, nie zmesi.
Život nám pripravil mnoho darov, ale náš problém je v tom, že buď máme prehnané predstavy o tých daroch, alebo sú iné ako sme očakávali, alebo ich už máme a ani sme si to nevšimli. Berieme to ako samozrejmosť a pritom stačí zmeniť svoje predstavy o tom, čo potrebujeme, lebo to je dôvod, prečo väčšina ľudí trpí. Systém sa tomu teší, lebo ak trpíte, tak vám ponúkne niečo na uspokojenie, napríklad niečo nezdravé, čo vám síce naplní chuť, ale zoberie vám z naplnenosti života.
A na záver je dobré si zapamätať, že pestrosť v stravovaní, znamená pestrosť v živinách a nie v rôznych druhoch komerčných jedál, kde vďaka rôznym prípravám je nedostatok živín a ide vlastne o monotónnu stravu, ktorá síce vyzerá a možno aj chutí, ale to je všetko. A na to náš organizmus nehrá.

