Vlastnosti potravín a ich vzťah k orgánom I.
Potravina vhodná pre človeka rastie sama, nedá sa vyrobiť. My máme továreň na výrobu potravín, to je neskutočná ilúzia. Skutočná potravina môže len vyrásť, potom vieme čo jeme. Prirodzená potravina je geniálna, pretože sa blíži realite. Vytvára ju príroda. Vždy je chytrejšia. Nižšia inteligencia, ktorou je človek oproti prírode nikdy nemôže stvoriť vyššiu inteligenciu, ktorou je príroda, lebo nemá na to potenciál.
Cez jedlo sa dostaneme k jednoduchšiemu chápaniu sveta. Potraviny si môžeme rozdeliť na pevné a tekuté. Pevné obsahujú živiny a tekuté informácie. Vodu môžeme považovať za tekutú potravinu. Keď to dáme dohromady, organizmus vie čo s tým urobiť. Keď chýba voda, chýbajú informácie, telo nevie čo s tým urobiť. Je to pre neho len hmota a nevie čo trávi. My sme sa naučili žiť vo svete predstáv a ilúzií. Vyrábame si potraviny, ktoré sú iluzórne a potom žijeme aj iluzórne životy. Pozrieme sa na stavbu a štruktúru jednotlivých potravín a ich vlastnosti, ktoré nám môžu priniesť.
STAVBA A ŠTRUKTÚRA
Stavba a štruktúra jednotlivých potravín nie je náhodná. Má to nejaký zmysel. Určuje vnútorný prínos pre človeka. Sú to vlastnosti potravín, ktoré získavame ich konzumáciou a majú vplyv na naše orgány. To čo je viditeľné určuje vonkajší prínos. Je daný obsahom živín konkrétnej potraviny. Na fyzickej úrovni môžeme vidieť zmenu. Sme zdravší, vyzeráme lepšie. Každá potravina má chuť, cez ktorú sa vtisnú do našej osobnosti určité vlastnosti. Chuť vlastne vyjadruje jej dominantnú vlastnosť. Vďaka chutiam ľudia poznávali vlastnosti potravín a potom to zakomponovali aj do medziľudských vzťahov. Môžete si urobiť vlastnú diagnostiku a pozrieť sa sami na seba cez vlastnosti jednotlivých potravín. Či niektoré druhy odmietate, alebo naopak vyhľadávate a tiež podporiť tie vlastnosti v sebe, ktoré cítite, že by potrebovali zosilnieť. Prirodzené potraviny vám túto možnosť ponúkajú.
Zelenina
Mrkva
Môže byť čerstvá, alebo zoschnutejšia, taká gumová. Prináša nám dva druhy vlastností. Pre nás je zaujímavejšia tá gumovejšia. Nezlomíte ju ako čerstvú, je pružná a preto nám prináša pružnosť a vytrvalosť.
Zeler
Svojím tvarom vyjadruje najdokonalejší tvar vo vesmíre. Najdokonalejším tvarom vo vesmíru je gula. Vesmír je plný sily a energie. Ak chceme z niečoho načerpať silu a energiu tak zeler je tá pravá potravina. A nie je to obyčajná energia je to zdroj nesmiernej energie. Uchováva v sebe tú najväčšiu silu a energiu.
Petržlen
Dokáže dorásť čo najďalej. Vždy je dlhší než mrkva. Čím hlbšie sa ten koreň dostane, tým je stabilnejší. To je vlastnosť, ktorá je u neho dominantná a tú nám aj predáva. Tak ak chcete podporiť stabilitu tak petržlen je k tomu najvhodnejší,
Kapusta
Táto potravina je tvorená vrstvami, zeler je hutná hmota. Kapusta nám prináša radosť. Jedlo nám ukazuje aj pravdu o nás samých, ktorá sa nám nemusí stále páčiť. Keď ju odmietam, že mi veľmi nechutí tak možno nebudem taký pozitívny a radostný človek ako si o sebe môžem myslieť.
Kel
Kel má vrstvy listov podobne ako kapusta, čiže sa to bude blížiť pozitivite, ale nebude to o radosti, ale o vtipe. Ak chcete byť vtipní tak jedzte viacej kelu. Neznamená to, že budete hneď vtipný. Jedlo vám dá len potenciál. Na to aby ste ho využili potrebujete aktivitu. Musíte skúšať byť vtipní a aj keď sa budete možno zo začiatku smiať len vy, ale to vôbec nevadí. Skúšajte ďalej.
Pór
Je to podlhovastá rastlina. Jej tvar je veľmi jednoduchý a priamy, žiadne záhyby. Zaraďujeme ju medzi potraviny, ktoré prinášajú jednoduchosť. Zbavuje telo aj tukov. Ak prídete do štádia po rokoch kvalitného stravovanie, že po čistej pórovej polievke začnete mať tras rúk tak to znamená, že nemáte skoro žiadny tuk a zobral vám cukor z krvi. Čiže časom len občas a s tukom. Na začiatku vám však môže pomáhať k zbaveniu sa tukov v organizme
Cibuľa
Ďalšia z vrstvených zelenín. Je to napol kapusta a napol pór. Keď si skombinujeme štruktúru a vlastnosti tak nám vyjdú malé radosti, ktoré sú pre nás nesmierne dôležité aj keď my sme zameraní skôr na tie veľké radosti a udalosti. Život sa nám však skladá predovšetkým z tých malých, drobných denne sa opakujúcich udalostí, ktoré nám môžu prinášať radosť. Ak budeme zameraní na veľké veci tak sa nám môže stať že väčšinu života budeme len túžiť. Život ako taký sa skladá z tých drobných udalostí, ktoré sa opakujú a v nich musíme hľadať tie malé radosti.
Brokolice a karfiol
Vytvára určitý poriadok tvarom. Na spodku má kmeň, ktorý sa postupne uvoľňuje a vytvára vetvy. Na tých vetvách môžeme vidieť rozvetvenosť až chaos. Brokolica s karfiolom prináša uvoľnenosť. Funguje to len v tom prípade ak konzumujeme túto zeleninu celú.
Reďkovky a kaleráb
Reďkovky a kaleráb rastú veľmi rýchlo. Majú v sebe 90percent vody. Sú to vlastne nádoby na vody plné enzýmov a to znamená rýchle zmeny. Táto rýchlo rastúca zelenina prináša nápaditosť. Keď zahryzneme do týchto zelenín tak to chrumká, vzniká rázová vlna na ktorú mozog reaguje a vytvára endorfíny. Je to priama cesta k nápaditosti. Mimochodom toto využívajú aj výrobcovia potravín, to čo je chrumkavé nám viac chutí kvôli tomu zvuku aj keď tá chrumkavosť je vytvorená pomocou chemických látok. Spokojní budeme, ale potenciál pre nápaditosť získame len konzumovaním prírodných potravín
Potraviny a ich vzťah k orgánom
Čerstvá mrkva, tá tvrdá patrí k ľadvinám, tá zvädnutejšia, suchšia, ohybnejšia patrí k močovému mechúru. Ak chceme byť svieži musíme podporiť činnosť ľadvín a využijeme čerstvú mrkvu. Ak chceme byť pružní a vytrvalí tak využijeme tú zvädnutejšiu mrkvu a podporíme močový mechúr. S močovým mechúrom sa spájajú aj pohlavné orgány.
Zeler sme si spojili so silou a energiou. Priraďujeme ho k pľúcam. Ak chceme aktivovať energiu a silu napríklad keď je pred nami taška s nákupom tak sa musíme poriadne nadýchnuť, tým aktivujeme energiu, ktorá ide do svalov. Človek obeť, nedýcha zhlboka, ale plytko a povrchne. Pozrite si kata pri poprave vo filme. Vždy dýcha zhlboka, pripravuje sa na výdaj sily a pod ním obeť, ktorá dýcha povrchne, plytko a rýchlo.
Petržlen sme si spojili so stabilitou. Keď sa pozrieme do prírody a chceme nájsť stabilitu musíme sa pozerať niekde dole. Keď sa pozrieme na telo tak dole máme nohy. Nohy sú pohybový aparát. Človek, ktorý je stabilný v živote je vyrovnaný so svojou minulosťou. Kto nie je s ňou vyrovnaný tak nie je psychicky stabilný. Ak sa chceme dostať do stability musíme sa v prvom rade vyrovnať s minulosťou. Musíme v tej prítomnosti tú minulosť pustiť, tú krivdu čo sa nám stala kedysi, tú bolesť, ktorú nám niekto spôsobil, alebo čokoľvek iné. V tele je orgán, ktorý odstraňuje čo je prebytočné a to je hrubé črevo. Petržlen je zelenina, ktorá posilňuje hrubé črevo. Aj diagnosticky si to môžete overiť, kto nemá pravidelnú stolicu tak na fyzickej úrovni jeho jedlo nemá dostatok vlákniny. Ale prečo vás priťahujú jedlá s nedostatkom vlákniny o tom rozhoduje myseľ. Tak si preberte čo ho sa neviete zbaviť a nemusí to byť len krivda, bolesť, možno aj niečo čo vám vyhovuje, ale už to vo vašom živote dávno nemá čo robiť.
Kapustu sme si spojili s radosťou.
Kapustu si spojíme so pankreasom. Máme radosť na základe toho, že sa niečo deje, nie preto že je nejaký deň. V žalúdku sa niečo deje, ale keď sa začína tráviť tak pankreas je aktívny. Ďalšia vrstvená zelenina .
Kel sme si spojili s vtipom. Vtip je vlastne pozitívna reakcia na momentálnu situáciu. Zasmejeme sa a urobíme z toho vtip. Tí negatívni sa môžu naštvať. Aktívnym orgánom je pečeň. Vtip je o pečeni. Človek môže byť vtipný, alebo pichľavý až ironický. Ak ste vtipní, pečeň je v poriadku ak je pečeň v nepohode tak ten vtip zabolí toho druhého, ale vám to nemusí ani dôjsť, môžete mať dojem, že ste vtipní.
Pór sme si spojili s jednoduchosťou. Jednoduchosť znamená menej emócií. Menej emócií, resp. emócie pod kontrolou je otvorenejšie srdce. Pór je jednoduchosť srdca. My máme niekedy dojem, že keď prežívame veľa emócií, že je to srdce, ale sú to len výšlahy, lebo keď nám to niekto naruší tak sme nešťastní, že nám zobrali radosť zo života. S jednoduchosťou v srdci sa stáva život príjemnejším a ani tragédie toľko nebolia.
Cibuľu sme si spojili s malými radosťami, ktoré sa odohrávajú jedna za druhou po celý deň. Majú krátky čas, odohrávajú sa v prítomnosti. Orgán, ktorý sa zaoberá prítomnosťou je žalúdok a to každým okamžikom, každou drobnosťou. Ak je žalúdok v poriadku dokážeme prežívať každý deň naplno ak nie je tak aj veľkú udalosť si dokážeme pokaziť svojim premýšľaním a reakciami.
Brokolicu a karfiol sme si spojili s uvoľnenosťou. Orgán, ktorý k tomu patrí je párový orgán pečene a to žlčník. Je to niečo ako menič napätia. Keď nezvládame napätie tak sa prejaví výbuchom cez pečeň. Keď sa neprejaví výbuchom môžeme byť permanentne naštvaní na celý svet, nič sa nám nepáči, všetko je špatne. Ani spánok. Uvoľnenosť patrí k žlčníku ak je v poriadku.
Reďkovky a kaleráb sme si spojili s nápaditosťou. Súvisia s prítomnosťou, ale nápady sa tvoria postupne. Nápaditosť je otázka tenkého čreva. V tenkom čreve sa potrava trávi, mení sa a vytvára sa niečo nové.

