Čím si zvýšiť imunitu
Každý človek aspoň tuší, o čo ide, keď sa povie imunita. Väčšina z nás sa sústredí buď na pečeň alebo na tenké črevo, ako na dôležité časti imunitného systému. Ale už sám názov imunitný systém naznačuje, že je to prepojený systém, ktorý aby mohol správne fungovať, musí byť posilnený celý. Nestačí sa zamerať na jeho jednu časť a myslieť si, že bude silnejší. Takto to totiž nefunguje. Posilniť sa musí celý imunitný systém. Má niekoľko úrovní, ktoré si preberieme, takisto si povieme, čím ho oslabujeme, čomu sa vyhnúť a čím ho posilniť. Lebo kvalita života je úzko spätá s úrovňou imunitného systému a dokonca aj to, či sa vás bude týkať alebo netýkať rakovina.
Koža – prvá brána, alebo prvý pilier imunitného systému. Koža je jediný orgán, ktorý je vidieť. Kožou dýchame, vstrebávame a tiež vylučujeme to, čo do tela nepatrí. Kožu môžeme posilňovať, ale aj oslabovať. Pozrime sa najprv na to, čo ju posilňuje. Je to používanie kozmetických prípravkov na prírodnej báze, kúpanie v živej vode /rybník, potok, priehrady, jazerá/. Čím viac siníc, tým lepšie. Nie je pravda, že sinice vytvárajú problém na koži. Naopak, sinice vám pomáhajú. Ak ste už vnútorne veľmi zatoxikovaní, tak vám pomôžu vytiahnuť problém na kožu a zviditeľniť ho. A máte možnosť s tým niečo robiť. Takže najprv musíte ten problém vyriešiť a to vyčistením tela, zbavením ho toxických látok a až potom sa môžete vrátiť na slnko. Po kúpaní v živej vode sa neoplachujeme, sinice sa na nás rozpadajú, tým uvoľňujú minerálne látky a tvoria ochranný film na pokožke. Ochranný film si pokožka vytvára sama a jeho tvorba, kým je plne funkčný, trvá 24 hodín. Každým sprchovaním a používaním toaletných mydiel ho likvidujete a trvá 24 hodín, kým sa dostane do pôvodnej funkcie. Sinice vám tvorbu ochranného filmu urýchľujú, preto sa po nich neoplachujeme. Môžete si všimnúť, že keď sa okúpete v rybníku, pokožka je po uschnutí vláčna, a keď sa okúpete doma, tak je pokožka suchá. A nemusíte sa báť ani nejakých hnilobných procesov v rybníkoch a jazerách, lebo látky, ktoré sa pri tom uvoľňujú, si berú riasy, sinice a menia ich na prospešné látky pre nás.
Kožu posilňujeme aj slnkom. Slnko nespôsobuje rakovinu, ale nás ochraňuje proti rakovine. Pri pobyte na slnku sa tvorí pre nás dôležitý vitamín D a to v takej kvalite, ktorý v žiadnych doplnkoch nenájdete.
Vitamín D dopĺňame v jeho prirodzenej forme, kde je viazaný aj s ostatnými látkami, ktoré potrebuje telo na jeho zapracovanie. Môžeme si pomôcť zvýšiť príjem vitamínu D z vajec/ nie natvrdo, tie má telo veľký problém stráviť/. Ak máte dojem, že vám vitamín D chýba, môžete 2-3 týždne jesť 3-4 vajcia denne. Nemusíte sa báť cholesterolu. Cholesterol je pokrm pre mozog, aby nám dobre fungoval. Len si musíte odsledovať zmeny vo svojej psychike. Ak už nebudete chcieť komunikovať s okolím, alebo budete veľmi zlostní, tak ich prestaňte jesť, lebo ste pravdepodobne už za hranicou v konzumácii vajec. Norma je v priemere 3-5 vajec týždenne, samozrejme, závisí od energetického výdaja. Ďalšou možnosťou je palmový olej – carotino, za studena lisovaný. Malá lyžička denne, hlavne cez zimu, keď je nedostatok slnečného žiarenia, pred letom stačí len 1-2x týždenne a cez leto sme na slnku, tak tam ho netreba.
Ako na jednej strane kožu posilňujeme, tak na strane druhej ju aj oslabujeme. Skoro väčšina kozmetických prípravkov, na ktoré je reklama v televízii, sú vyrábané na báze ropných derivátov, a tie nič neriešia, len kožu zneschopnia. Krém na ropnej báze iba schová problém s kožou do jej hlbších vrstiev, kde problém rastie ďalej a raz sa to prejaví aj na povrchu. Potom vám už nebudú stačiť len krémy, ani tie dobré nie, ale bude treba už náročnejšiu liečbu.
Koža sa oslabuje aj chlórovou vodou. Po umytí si treba na telo dať olej za studena lisovaný alebo krém, ktorý kožu vyživí. Ani častá návšteva bazénov nie je žiaduca, aby ste si nerozleptali kožu, okrem toho sa vám bazénová voda dostáva aj do dutín a do očí. Ak vyjde slnko, sme naučení dávať si krémy s UV filtrami, ale tie tiež devastujú pokožku. Ak si dáme takýto krém, tak nám lúče odrazí, takže vlastne ako keby sme neboli na slnku. Ak používame krémy s UV filtrom, tak si oslabujeme kožu aj kosti, ktoré potrebujú D vitamín. Ak sa vyhýbame slnku a veríme tomu, čím nás masírujú médiá, že slnko nám môže spôsobiť rakovinu, tak si oslabujeme nielen kožu, ale aj svaly a pečeň. Kam nechodí slnko, tam chodí lekár. Aj výskumy hovoria, že ak nemáme dostatok slnka, nemôžeme prežiť.
Nosné a krčné mandle – druhý pilier imunitného systému. Ak ich máte, tak jasajte. Ak ich nemáte, pamätajte, že nosné a krčné mandle stále dorastajú, ale iba za predpokladu, že máte dostatok živín. Ak vám ich vytrhli, ale už vám nedorástli, tak ste mali nedostatok živín už v čase, keď vám ich trhali. A toto je znak, že máte imunitu o 50 percent slabšiu, ako by ste mali, keby vám dorástli.
Posilniť ich môžeme používaním ľanového oleja – ochrancu proti baktériám a vírom. Ľanový olej rieši zápalové procesy všade, kade tečie. Jedna čajová lyžička večer hodinu pred spaním a potom už nič nejesť. Je to liečivý olej. Nedá sa ním predávkovať, iba si treba uvedomiť, že je to olej, teda môžeme z neho pribrať. Inou alternatívou sú ľanové semienka, aj drvené, ale začínajú účinkovať až v žalúdku, preto pre mandle treba olej, semienka sú nedostatočné. Mäta pieporná. Nie ako čaj, ale žuvanie lístkov mäty, aby ste to aj vdychovali. Pomáha odhlieňovať dutiny. Koloidné striebro ako super liek. Nenechajte sa zmiasť, že sa ním otrávite. Otráviť sa môžete len sulfátmi striebra, to sú fakt jedy, ale tie sa v koloidnom striebre nenachádzajú. Je oveľa lepší ako antibiotiká, pôsobí širokospektrálne, zasahuje víry aj baktérie, ale musí obsahovať minimálne 50ppm a aj to je na hrane účinnosti. To, čo kúpite v lekárňach, nepomáha. Nedostatočná koncentrácia. Ďalšou možnosťou na posilnenie je spev a krik. Kto nie je trénovaný, po chvíli kriku zachrípne. Ak ste zdraví, tak vydržíte kričať aj pol hodiny, ak nie, máte slabý imunitný systém a treba na ňom zapracovať. Skúšajte si to doma, kričte do vankúša, alebo spievajte v aute či na koncerte. Neposilňujeme len hlasivky, ale aj imunitný systém. Hlasivky sú kontrolka imunitného systému.
Oveľa častejšie si ho však oslabujeme. Vdychovanie chemických vôní, ktoré spôsobujú rakovinu a nemusí to byť len rakovina kože. Tieto chemické látky sa dostávajú do krvi a putujú po tele. Ak chcete používať vône, tak prírodné. Vonku sa vplyvu vôní nedá vyhnúť. Ale doma si to môžeme zabezpečiť tak, že nebudeme používať nič chemické, prípadne len éterické oleje, ktoré sú čisto prírodné. Tak sa skúste zamyslieť, kde všade máte chemické vône. Veľa ľudí doma v záchode, v obývačke, proti hmyzu do zástrčiek, v aute, rôzne osviežovače vzduchu. Parfumy, spreje proti nachladnutiu, chrípke, zapálenému hrdlu nám tiež dosť výrazne oslabujú imunitný systém. Mrazené sladkosti ničia úplne tento pilier imunitného systému a môžu nám privodiť až chronické ťažkosti. Než si dať jednu zmrzlinu, je lepšie si dať radšej šunkový chlebíček, ten je menej škodlivý. A to tiež nie je výhra. Dnes sa už zmrzlina nevarí, sú to chemické látky, ktoré sa zriedia s vodou a vytvoria zmrzlinu. Ak nájdete klasicky robenú zmrzlinu, tak si pokojne doprajte. Perlivé nápoje, umelé sladidlá, špeciálne aspartám, z neho dostanú rakovinu aj potkany. Okrem iného strácate vôľu, ste ľahšie ovládateľní. A dajte si pozor, aspartám má aj nový názov – nutrasweet.
Tenké črevo – tretí pilier imunitného systému.
Tenké črevo si môžete predstaviť ako džungľu, nachádza sa tam cca 1-1,5kg baktérií a vírov, dobrých aj zlých, ale v takom vzájomnom pomere, že sú telu prospešné a okrem iného nám pomáhajú tráviť potravu.
Ak chceme posilňovať tenké črevo, musíme posilniť prostredie tenkého čreva. Do vírov a baktérií by sme zasahovať nemali, nepoznáme vzájomnú symbiózu ani vzájomné pomery a každý človek má zloženie iné, 70 percent je u každého jedného človeka individuálnych. Na posilnenie prostredia nám slúži miso pasta, je to živá kultúra, ktorá množí našu vlastnú črevnú flóru, ktorú má každý človek jedinečnú. Naše osobné zdravie závisí od toho, v akom je ona stave. Dnes sú už vedecké dôkazy, že to, ako sa budete cítiť psychicky, závisí od stavu mikrobiómu v tenkom čreve.
Čistými zeleninovými vývarmi s morskou riasou si tiež môžeme zosilniť našu mikroflóru /mikrobióm/. Nesmie tam byť však ani kvapka tuku, aby to fungovalo.
Oslabujeme si ju bielou múkou /lepok/, mliečnymi výrobkami /kazeín/. Ak máme v strave mliečne výrobky, tak živiny v konzumovaných potravinách, bude problém vstrebať, nehovoriac o tom, že si narúšate sliznicu tenkého čreva a do krvného obehu sa bude môcť dostať aj to, čo tam nemá byť.
Ďalšou skupinou je ovocie, ovocné šťavy a džúsy. Ide o ovocie zo supermarketov, prešľachtené. Zvýšený obsah ovocných kyselín nám rozleptáva sliznicu. Najvhodnejšie ovocie je to, čo rastie u nás a čím menšie a tmavšie, tým lepšie pre nás. Prvenstvo si držia čučoriedky. Z jabĺk tie múčne, ktoré veľa ľuďom nechutia. Dnes sa uprednostňuje ovocie s vyšším množstvom vody, lebo má vyššiu váhu a teda predajcovia viac zarobia. V lete si môžeme dať melón, ktorý sa radí k zelenine. Sušené ovocie posilňuje, nezahlieňuje, lebo sušením sa radikálne znižuje obsah ovocných kyselín.
Sladkosti tiež oslabujú mikrobióm v črevách. Cukor môže v jedálničku zostať v zdravej miere, len nemôžeme „mlsať“ večer. Sladkosti jedzte doobeda alebo poobede, kedy sa vám výrazne znižuje hladina cukru v krvi. Ak jeme cukor po 16. hodine a nie sme fyzicky zaťažovaní, telo premení cukor na tuk.
Rôzne koreniace zmesi, aj vegetariánske tiež zaťažujú tenké črevo.
Antibiotiká brutálne oslabujú našu mikroflóru, až tak, že sa z toho môžeme dostávať aj niekoľko rokov. Ak použijeme antibiotiká čo i len raz za rok, máme oslabený imunitný systém niekoľko mesiacov. Antibiotiká sú omyl medicíny. Posledné výskumy ukazujú, že niektoré druhy baktérií sa obnovili až po pol roku a niektoré druhy sa v mikrobióme testovaných osôb po požití antibiotík neobjavili ani po 8 mesiacoch. Teraz sa, chvalabohu, vraciame ku koloidnému striebru, ich zásoby majú aj vojaci pre prípad katastrof. Okrem iného ním dezinfikujú vodu.
A ešte jedno upozornenie, pozor na reklamy na výrobky s pridanými živými kultúrami, ktoré sa dávajú do mliečnych výrobkov. Tieto kultúry sa snažia udržať a priživiť sa na našej mikroflóre a takto sa vlastne tvorí u všetkých ľudí podobná mikroflóra a sme len krôčik od veľkých epidémií. Mnohí výrobcovia boli už na medzinárodných súdoch za to, že zavádzajú a ohrozujú zdravie ľudí, ale u nás sa tieto rozsudky nezverejňujú a silný lobizmus im zabezpečuje, že stále svoje výrobky predávajú. Za všetky spomeniem aspoň firmu Danone.
Pečeň – štvrtý pilier imunitného systému.
K pečeni patrí kyslá chuť. Aj posilňovanie bude potravinami do kysla. Posilňujeme ju kyslou kapustou, kyslými uhorkami, nie v sladkokyslých nálevoch, a všetkým, čo nám prirodzene skysne po uvarení a listovou zeleninou /kapusta, kel, cibuľa, pór/. Voda s citrónom je tiež vhodná, ale nemôžete ju piť celý deň. Ako prvé vždy vypite pohár teplej vody – cca 4-5dcl, teplota vyššia ako je teplota nášho telo. Slnečnicové semená, 1 – 2 polievkové lyžice, zľahka opražené na sucho, v závere môžeme zakvapkať citrónom alebo sójovou omáčkou zo zdravej výživy.
Pečeň oslabujú údeniny, paštéty, ktoré obsahujú E250 voľný radikál – jed, ktorý poškodzuje pečeň a môže viesť až k cirhóze pečene, a to vôbec nemusíte piť alkohol. Pečeň poškodzujú všetky lieky. Aj acylpyrín. Lieky nemajú žiadne vedľajšie účinky, majú iba priame účinky, ako nás priamo liečia, tak nás aj priamo ničia. Treba si porovnať pozitívne účinky s negatívnymi. Ak je viac negatívnych účinkov, berte to tak, že vám viac ubližujú. Preto sa liekom vyhýbame a berieme ich iba v prípade, ak nám ide o život. S liekmi neexperimentujeme. Lieky na trhu nie sú bezpečné, v žiadnom prípade. Je tam veľa liekov, kde nežiaduce účinky prevážia pozitívne. Pozor na antidepresíva – jedným z vedľajších účinkov je depresia a sklony k samovražde.
Nadobličky – piaty pilier imunitného systému.
Nadobličky posilňujeme dlhodobo varenou stravou, ako je zelenina, strukoviny a obilniny. Čím viac ohňa /energie pri varení/ im dodáte, tým sa účinky násobia. Aby mohla fungovať hormonálna regulácia, k tomu všetci potrebujeme zdroj živín zo strukovín, muži aj ženy. Ak jete dosť strukovín, tak pre vás žiadne „prechody“ nebudú existovať. Morské riasy a tekvicové semienka zohrávajú v posilňovaní nadobličiek dôležitú úlohu. Ak chceme dodať telu vitálnosť, môžeme to urobiť umeoctom, ktorý treba nariediť a pridať buď do jedla, alebo do vody a vypiť, tým podporíme nadobličky a tie sa už postarajú o vitálnosť kokteilom hormónov, ktoré sami vyrobia.
Nadobličky oslabujeme mrazenými výrobkami. Voľakedy sa uchovávali výrobky buď sušením, alebo sa zavarovalo do pohárov. Ak raz zelenina zmrzne, zmení sa jej štruktúra a telo to nespozná. Aj keď sú tam živiny, napriek tomu to musí tráviť a na to spotrebuje vlastné živiny, ktoré máte uložené ako rezervu. Farbu si mrazená zelenina uchováva preto, že je namočená v hliníku.
Hormonálnu nerovnováhu vytvára aj kuracie a bravčové mäso. Hormóny, ktoré sa dávajú zvieratám, sa dostanú aj do ľudského tela. Ak máme v sebe bunky, ktoré by sa mohli zvrhnúť do rakovinových, tak hormónmi z mäsa ich živíme a rakovina môže skôr prepuknúť. Dnes je napríklad veľa ľudí so zväčšenou pečeňou, a keď idú k lekárovi, ten nič nerieši, iba ich sleduje. Ale pamätajte, zväčšený orgán znamená vždy problém. A než to lekár zistí, tak mu môže pacient zomrieť, alebo dostať rakovinu.
Antikoncepcia sú tiež hormóny. Vy musíte vedieť, do akej miery je váš partner spoľahlivý, do akej miery žijete svoje životy. Ale niekedy je lepšie si dať antikoncepciu, aby ste si nekomplikovali život. Len si pamätajte, že čím menej hormónov, tým lepšie. Dnes sú na trhu antikoncepcie, ktoré obsahuje menšie, alebo väčšie množstvo, takže hľadať a vybrať si, ak to je bezpodmienečne nutné.
Svaly – šiesty pilier imunitného systému.
Svaly sú zásobárňou čistej energie. Ak ste dlhodobo chorí, tak to, čo vás zachráni, sú svaly, lebo energiu pri chorobe čerpáte zo svalov, nie z tukov. Nie je to tým, že ležíme, ale tým, že na regeneráciu telo používa len čistú energiu zo svalov, nie energiu z jedla, lebo na to, aby dostalo telo energiu z jedla, ho musí najprv stráviť a na to v chorobe nemá dosť síl. Svaly posilňujeme kvalitnými bielkovinami, mäsom, strukovinami, alebo obidvoma. Ak budeme jesť viac mäsa, môžeme dosiahnuť psychicky viac agresívnych stavov. U mužov na posilňovanie svalov fungujú arašidy, brokolica a karfiol. U žien mandle, tekvicové semená, kel a kapusta. Samozrejme, svaly by sme mali cielene zaťažovať. Napríklad prechádzka zrýchlenou chôdzou, alebo so záťažou, posilňovňa. Prechádzky do záťaže nerátame.
Po 30-tke automaticky strácame každý rok časť svaloviny. Ak máte viac ako 30 rokov a máte stále rovnakú váhu a nezaťažujete telo, tak to znamená, že máte viac vody a tuku, že sa zmenil pomer vody, tuku a svalov. Ak však pravidelne cvičíte, potom si ich pomer môžete regulovať. Z toho vyplýva, že po 30-tke sa treba hýbať, je to nutnosť pre zachovanie zdravia. Keď zjete tuk, tak vám doslova z tela vytláča svaly von. Hlavne koláče, buchty a biele pečivo sú zabijakom pre svaly. Mimochodom, pre mužov je to hotová katastrofa. Čo sa týka alkoholu, tak víno je skrytý tuk. Ak vypijete víno, akoby ste zjedli lyžicu cukru. Ak víno, tak jedine kosher. Ani tvrdý alkohol nie, ale ak sa inak nedá, potom ten najkvalitnejší. Zloženie musí obsahovať len destilát a vodu, ak tam je lieh alebo farbivo, už to nie je kvalitný alkohol. Jedinou výnimkou je pivo, ktoré keďže obsahuje živiny, je schopné blokovať odbúravanie svaloviny. Samozrejme, s mierou. V deň, keď máte fyzickú aktivitu, a iba malé pivo. Pivné brucho je kombinácia piva a jedla. Keď si dáte pivo a jedlo, tak telo spracováva pivné kvasinky a jedlo odloží, nespracováva ho, a tak priberáme.
Ak do tela zasahujete len raz za čas vo forme diét, tak mu vlastne ubližujete. Ak jete akúkoľvek mono-stravu / rôzne módne diéty/, tak sa vám vždy zlepší stav, lebo telo má rado jednoduchosť, aj keď tam nie sú živiny, ale časom vám to bude fungovať menej a menej. Preto nestačia len raz za čas očistné kúry, rôzne detoxikácie a podobne. Preto desiatky typov diét a jeden efekt. Jo-jo efekt. Podstata slova diéta je dlhodobá zmena životosprávy, preto sa venujte svojmu zdraviu logicky a dlhodobo, nie krátkodobými kúrami. A jedna rada na záver. Pestrosť stravy nie je pestrosť v rôznych druhoch jedál, ale v pestrosti živín.

